I Sverige är disc golf också känt under namnet frisbee golf och spelas med en frisbee. Sporten lär ha utövats redan i början av 1900-talet i parkmiljöer. Den moderna formen av disc golf lär ha utvecklats under 1960-talet i USA. Den första provisoriska banan sattes upp vid Berkeley universitetet i Kalifornien 1970. Sporten kom till Sverige 1978 med den första banan i Kärsön i Stockholm. Det är en bra alternativ träning för dig som vill hålla dig i form. Nedan kikar vi närmare på följande:

  • Hur spelar man disc golf?
  • Var i Sverige du kan utöva denna sport
  • Motionsfördelar med denna sport

Hur spelar man disc golf?

Disc golf kombinerar frisbee med golf. Sporten går ut på att spela en hel bana med så få kast som möjligt. Precis som i golf så består en bana av 9 eller 18 hål. Samtliga deltagare kastar ut sina respektive frisbees från hålets markerade utkast. Ett hål är avklarat när man lyckas kasta frisbeen i en så kallad disc golf korg. Man fortsätter med nästa hål först efter att alla spelare lyckats få sina frisbees till att stanna i korgen. Vinner gör den spelare som klarar samtliga hål med lägst antal kast.

Det finns två olika former av disc golf:

  • Singel
  • Dubbel

Singel är den mest populära spelformen. I detta spel så spelar alla deltagare mot varandra. Dubbel är mindre vanlig och spelas med två deltagare i varje lag. Det finns dessutom olika varianter av dubbel spel. Den vanligaste formen är bästa spel. I detta fall kastar alla spelarna sina frisbees. Därefter väljer varje lag vilken av frisbee som du vill fortsätta spela med under spelrundan mot korgen.

Det finns olika former av disc gold:

Driver disc – precis som i golf används driver discs för långa utkast.

Midrange disc – används för mellanstora avstånd

Putter disc – används för korta avstånd från hålet där precision är det viktigaste.

Vart du kan spela

Disc golf är både billig och lätt tillgänglig. Det finns idag cirka 150 disc golf banor av varierande svårighetsgrad. Ren geografiskt så kan du utöva denna sport från Malmö i söder till Arjeplog i norr. Disc golf kan spelas både utomhus och inomhus. Detta innebär att sporten kan utövas året runt i alla väder. De flesta banor i Sverige är gratis. Det finns dock några banor för professionella där man betalar en avgift för att spela.

Kroppen tränas också

Disc golf är roligt men erbjuder samtidigt en alternativ träning för dig för dig som vill hålla dig i form. Så här tränas din kropp när du utövar disc golf:

  • Motionsträning – ger dig större uthållighet
  • Styrketräning – tränar dina muskler i armarna när du kastar frisbees.

Sporten ger alltså frisk luft i kombination med mer styrka och bättre kondition.