Balansen blir sämre med åren så det kan vara värt att träna balans och koordination för att förebygga åldrandet. Just balansträning binder även samman många olika delar av kroppen, som styrka, hållning och även för att bygga upp och stärka leder och ligament. Genom att ha en bra balans är dessutom risken för att felbelasta kroppen mycket lägre. Balansträning ger totalt sett en starkare kropp som klarar av påfrestningar bättre.

Balanstest

Rita en cirkel med 50 cm i diameter. Stå på ett ben och blunda.Kan du stå kvar utan att sätta ner foten eller hoppa utanför cirkeln är balansen okej, men klarar du det inte så är balansträning något du borde införliva i vardagen. 5 – 10 minuter om dagen räcker.

Övningar du kan göra

  • Stå på ett ben.

Beroende på hur bra balans du redan har kan denna övning ha olika svårighetsgrader. Börja med att bara stå på ett ben rakt upp och ner. Öka med att blunda. Prova att blunda med ett öga. Öka med att hålla armarna över huvudet. Öka med att använda en balanskudde.

  • Statisk sit up

Använd en balanskudde/platta. Sätt dig på den och håll händerna utmed kroppen och luta dig lite bakåt medan magmusklerna får arbeta. Öka belastningen genom att sträcka ut benen också.

  • Sidohävning

Sätt dig på sidan av balanskudden så du har höften emot kudden. Ta stöd med armarna i golvet och luft benen så högt du kan. Detta tränar både balans och magens sidomuskler.

  • Knäböj

Stå på balanskudden med höftbrett mellan fötterna. Håll händerna framför dig. Böj knäna sakta tills du sitter på huk med rak rygg. Res dig sakta igen. Andas in på vägen ner och andas ut på vägen upp.

Vardagstrix

Använd tillfällen i vardagen att träna balansen genom att stå på ett ben när du borstar tänderna eller pratar i telefon. Att röra sig i kuperad och oländig terräng ger också en bättre koordination och balans, för att inte tala om kroppsmedvetenhet.